A marketing alapelemei – A termék

A termék az olyan eladásra kínált termék, amely szolgáltatás vagy áru lehet. Továbbá a termék jó ötlet, módszer, információ, objektum vagy szolgáltatás, amelyet egy folyamat eredményeként hoztak létre, és szükségletet nyújt, vagy kielégíti a kívánságot. Olyan kézzelfogható és immateriális tulajdonságokkal (előnyök, jellemzők, funkciók, felhasználások) van kombinálva, amelyeket az eladó vásárlónak kínál megvásárlásra. Például egy fogkefe eladója nemcsak a fizikai terméket kínálja, hanem azt is, hogy a fogyasztó javítja fogai egészségét.

A marketingben a termék bármi, amit fel lehet ajánlani egy olyan piacra, amely kielégítheti a kívánságot vagy szükségletet. A kiskereskedelemben a termékeket árucikknek nevezik. A gyártásban a termékeket nyersanyagként vásárolják és késztermékként értékesítik. Az árucikkek általában olyan nyersanyagok, mint a fémek és a mezőgazdasági termékek, de a nyílt piacon az árucikk kifejezés széles körben elérhetőkre is utalhat. A projektmenedzsmentben a termékek a projekt céljainak formális meghatározását jelentik. Áruk, szolgáltatások vagy ötletek. Az áru olyan fizikai termék, amely a vásárlónak szállítható, ugyanakkor a szolgáltatás nem anyagi jellegű intézkedés, amely a szolgáltató által okozott mérhető állapotváltozást eredményezi. Az ötletek (szellemi tulajdon) az intellektus minden olyan értéke, amelynek kereskedelmi értéke van, de csak ötletként kerül értékesítésre vagy forgalmazásra, nem pedig eredményes szolgálatra vagy jóra. Ide tartoznak a szerzői jog által védett ingatlanok, mint az irodalmi vagy művészeti alkotások, valamint az ötletes tulajdonságok, mint például a szabadalmak, az eredet megjelölések, az üzleti módszerek és az ipari folyamatok.

A termékeket két különböző osztályba soroljuk, a szerint, hogy a termék tárgyi vagy immateriális.

A kézzelfogható termék olyan fizikai tárgy, amelyet érintéssel érzékelni lehet, mint például egy épület, jármű vagy modul. A legtöbb áru kézzelfogható termék, például egy futball-labda kézzelfogható termék.

Az immateriális termék olyan termék, amely csak közvetetten érzékelhető, például a biztosítási kötvény. Az immateriális adatok a virtuális digitális termékekbe is besorolhatók, amelyek gyakorlatilag a számítógép operációs rendszerén találhatók és a felhasználók hagyományos fájltípusokként, például JPG és MP3 fájlokként hozzáférhetnek. A virtuális digitális áruk további alkalmazás feldolgozást vagy átalakító munkát igényelnek a programozók által, így használatuk engedélyezésre és / vagy digitális átviteli jogokra vonatkozik. Másrészről, valódi digitális áruk létezhetnek a hagyományos fájltípustól független adatprogram bemutató elemeiben is. A valódi digitális termékeket általában 3D objektumoknak vagy prezentációs elemeknek tekintik, amelyek a felhasználó által ellenőrzött vagy virtuális átvitel tárgyát képezik ugyanazon a vizuális médiaprogram platformon belül. A szolgáltatások vagy ötletek immateriálisak.

Az online termékkatalógusában a cég a termékeket „osztályokba” osztja, majd a termékeket a potenciális vásárlóknak a funkció vagy márka szerint mutatja be. Minden termék tételszámmal és a gyártó modellszámával rendelkezik. A termékcsalád „olyan termékek csoportja, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, akár hasonló módon működnek, ugyanazon ügyfélcsoportok számára kerülnek értékesítésre, ugyanazon értékesítési módokon keresztül kerülnek forgalomba, vagy az adott árkategóriába esnek.

A SZALAKÓTA Program egyéni, kisközösségi termékkészítőknek, ezermestereknek, alternatív művészeknek stb. nyújt jogi, adóügyi és pénzügyi vállalkozási tanácsadást térítésmentesen, vagy jelképes díjazásért, – a kezdetektől egészen az önálló vállalkozóként való működés szintjéig.

A program elsősorban a következő földrajzi területekről lehet csatlakozni: Nyugat-Dunántúl (Vas megye, Zala megye, Győr-Moson-Sopron megye) Közép-Dunántúl (Fejér megye, Veszprém megye, Komárom-Esztergom megye) Dél-Dunántúl (Somogy megye, Tolna megye, Baranya megye). Természetesen lehetőség van Magyarország más területeiről is jelentkezni, csatlakozni. 

A további részletek felől tájékozódjon a program honlapján: www.szalakota.hu.

Ezen cikk a VELARI Nonprofit Kft. “Termelési és értékesítési hálózat fejlesztése” elnevezésű projekt részeként, – a Széchenyi 2020 – GINOP-5.1.3-16 projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.  

(X)
Széchenyi 2020 ESZA