Termék marketing

A termékmarketing a termék piacra hozatalának folyamata és általános sikerének a felügyelete. A termékek forgalmazói, a fogyasztók megértésére és marketingjére összpontosítanak.

A szerepe, a termék, az értékesítés és a marketing kereszteződésénél van, ami azt jelenti, hogy nagy hatással bír, továbbá, hogy a szerepe meghatározása kissé kihívást jelenthet és ez különösen igaz a marketing összehasonlításával szemben. Az alábbi útmutató megkönnyíti a termékmarketing megértését.

A termékbemutató előtt a termékek forgalmazói jellemzően saját pozícionálást, üzenetküldést, ügyfél-visszajelzést gyűjtenek, és egy termékre vonatkozó általános piaci stratégiát alakítanak ki.

A termékbemutató után a termékpiac-szakértők segítik az értékesítést, a termék elfogadását, továbbá a termék általános sikerére összpontosítanak.

Ez a meghatározás a legjobb módja annak, hogy megmagyarázzuk a termékmarketing szerepét, azáltal, hogy megnézzük, hogy a termékforgalmazók hogyan csinálnak termékeket, a termék elindítása előtt és után.

Miért felelős valójában a termékmarketing? Alapvető fontosságú, hogy a termékforgalmazóknak mélyrehatóan meg kell érteniük az ügyfelet és a piacot, annak biztosítása érdekében, hogy:

  • A termék és annak új tulajdonságai megfelelően legyenek elhelyezve a piacon
  • Az értékesítési és marketing csoportok rendelkezzenek minden szükséges ismerettel és anyaggal, amely lehetővé teszi számukra, hogy új ügyfeleket vonzzanak magukhoz
  • A termék kielégítheti a célközönség igényeit és leküzdheti a nehézségi pontjait
  • A termék iránti kereslet és az elfogadás folyamatosan növekszik
  • A termék továbbra is releváns, mivel a piacok fejlődnek

 A termék forgalmazójának kézzelfogható eredményei általában a következők:

  • A vevői személyzet, amely struktúrát és betekintést nyújt egy vállalat számára
  • Helymeghatározás és üzenetküldés, amely vonzza és átalakítja a kilátásokat és irányelveket
  • Értékesítési anyagok, amelyek segítenek abban, hogy több ajánlat valósulhasson meg
  • Piaci stratégia és tervek indítása, amelyek részletesen bemutatják, hogy a terméket hogyan reklámozzák és értékesítik

Mi a termékmarketing stratégiája? A termékmarketing stratégia az alap, amely felvázolja a teljes termék életciklusát, az ügyfélfejlesztéstől a bevezetésig. A stratégia felvázolja a közönséget, a piacot és a termék értékét. Bár a kezdeti stratégia fontos, a jó termékmenedzser mindig hajlandó módosítani a stratégiát az ügyfél visszajelzéséhez való igazítása érdekében.

Termékmarketing vs. hagyományos marketing

A hagyományos marketing az ügyfelek megszerzésére és átalakítására összpontosít. A hagyományos marketingesek az idegenekre összpontosítanak. Támogatják a vállalatot, a márkát és biztosítják a marketing üzenet következetességét.

Másrészről a termékmarketing az ügyfelek számára történő marketingre, a kereslet és az elfogadásra összpontosít, mindezek célja a boldog, sikeres ügyfelek létrehozása.

Termékmarketing vs. termékmenedzsment

 „Hogyan különbözik a termékmarketing a termékmenedzsmenttől?”

Nos, ellentétben a közhiedelemmel, nem felelősek ugyanazért a dolgokért (de nem vagy egyedül, ha valaha is azon tűnődtél, hogy mit csinálnak).

Ha a termékmenedzsment feladata új termékek és szolgáltatások létrehozása és meghatározása, a termékmarketing feladata, hogy ezeket a dolgokat forgalmazza.

A SZALAKÓTA Program egyéni, kisközösségi termékkészítőknek, ezermestereknek, alternatív művészeknek stb. nyújt jogi, adóügyi és pénzügyi vállalkozási tanácsadást térítésmentesen, vagy jelképes díjazásért, – a kezdetektől egészen az önálló vállalkozóként való működés szintjéig.

A program elsősorban a következő földrajzi területekről lehet csatlakozni: Nyugat-Dunántúl (Vas megye, Zala megye, Győr-Moson-Sopron megye) Közép-Dunántúl (Fejér megye, Veszprém megye, Komárom-Esztergom megye) Dél-Dunántúl (Somogy megye, Tolna megye, Baranya megye). Természetesen lehetőség van Magyarország más területeiről is jelentkezni, csatlakozni. 

A további részletek felől tájékozódjon a program honlapján: www.szalakota.hu.

Ezen cikk a VELARI Nonprofit Kft. “Termelési és értékesítési hálózat fejlesztése” elnevezésű projekt részeként, – a Széchenyi 2020 – GINOP-5.1.3-16 projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.  

(X)
Széchenyi 2020 ESZA